Asterix Avo zal twee keer in Servië spelen voor de 1/16e finale van de CEV Europabeker


In deze corona-tijden zijn buitenlandse reizen geen evidentie. In heel wat confrontaties worden de heen- en terugwedstrijden in hetzelfde land afgewerkt. Asterix Avo (de enige Belgische vrouwenlleybalploeg die het aandurfde om zich met Europese tegenstanders te meten) en hun Servische tegenstander TENT Obrenovac hebben ook overlegd om de verplaatsingen zoveel mogelijk te beperken. Mede gelet op het hoge en stijgende aantal besmettingen in België zijn ze tot een akkoord gekomen om beide wedstrijden in Servië te spelen, en wel op woensdag 11 en donderdag 12 november 2020.


Volgens de officiële cijfers van de EU is het aantal corona besmettingen in Servië een grootteorde lager dan in België (15 gevallen per 100 000 inwoners in de laatste 14 dagen, tegenover meer dan 130 in België). Desalniettemin kleurt buitenlandse zaken Servië rood, zoals alle landen buiten de EU en de Schengen zone, wat een negatief reisadvies inhoudt.
Voor topsporters is hierop een uitzondering voorzien in het kader van de uitoefening van hun sport. Bovendien heeft de Europese volleybalconfederatie CEV zeer strenge regels uitgevaardigd, waardoor de ploeg de ganse tijd in een afgeschermde en bewaakte “bubbel” zal zitten, en zo goed als geen contact zal hebben met de lokale bevolking. Alle speelsters en ook de sportieve staf van beide ploegen moeten voor de wedstrijd een negatieve corona-test afleggen. 
De Asterix Avo-supporters zijn dan wel top-supporters, maar helaas geen top-sporters, dus voor hen geldt de uitzondering op het negatieve reisadvies niet. Daarom wordt er ook geen programma uitgewerkt voor begeleidende supporters. De wedstrijd zal in Servië normaal gezien rechtstreeks op TV uitgezonden worden, en we zullen alles in het werk stellen om die ook op groot scherm in cafetaria De Klapper uit te zenden. 
De Servische nationale ploeg is Europees en wereldkampioen, en TENT Obrenovac is landskampioen van Servië. Toch denkt coach Kris Van Snick dat Asterix Avo niet kansloos is. “De beste Servische speelsters zijn allemaal aangesloten bij buitenlandse ploegen, en – op een tweetal Montenegrijnse speelsters na – zijn er geen buitenlanders bij TENT Obrenovac. Het is wel een grote ploeg, met veel jonge talenten. Het worden dus zeker twee interessante duels voor Asterix Avo”.
Kapitein Justine D’Hondt ziet deze twee wedstrijden in Servië ook wel zitten. “November is een bijzonder drukke maand, waar maar liefst negen officiële wedstrijden gepland staan (competitie, Belgische en Europese beker). Op deze manier kunnen we toch een beetje meer rust inbouwen in ons programma.”
De winnaar van deze dubbele confrontatie moet het in de volgende ronde in december opnemen tegen de winnaar van het duel tussen het Sloveense Sempeter en Kuusamo uit het Noorden van Finland. 
Ondertussen hopen we u te mogen verwelkomen op de eerste competitie wedstrijd, op zondag 11 oktober 2020 om 19:30 uur in de Topsporthal van Beveren, tegen Tchalou Volley.
 


Written by: Jeroen Devey
Date posted: 8/21/2020
#Reads: 539

Return